Saturday, February 12, 2011

Kena Kejar dengan AYAM BELANDA! Seksa Woooo.



Hye readers!

Selamat Pagi!!! haha Sebenarnye aku masih ngantuk lagi nih. Tapi, after solat subuh tetibe teringat pulak ngan AYAM KALKUN. Korang kenal AYAM KALKUN?! hehe Sebenarnye , kalau korang nak panggil AYAM BELANDA pun boleyh jugak. Tak salah. Sebab sama jek AYAM KALKUN ngan AYAM BELANDA. Dapat detect tak camne rupa bentuk AYAM KALKUN ni?? Okeyh. Aku bagi korang tengok gambar gambar yang ada nih. Jom!





Haa! Ni la AYAM KALKUN or kita semua panggil AYAM BELANDA


Yang ni cantek sikit. Warna itam putih. Kebanyakkanya AYAM BELANDA kat Malaysia warna hitam. Jarang jugak la aku nampak yang warna warni camni huhu. Memang ada tapi jarang nampak hehe

Ni la keadaan ayam tu bila dah di masak. Nampak yummy! Memang kenyang satu hari  law aku makan ayam BESO camni haha


KENA KEJAR NGAN AYAM BELANDA!



Haa! Siap bagi tande seru agi kat title tuh haha Memang merana la nak lari kalau kena kejar dengan ayam belanda. Aku time kecik kecik dulu memang fobia bila nampak ayam belanda. [Sekarang pun still fobia lagi.] Macam nak lari keliling kampung. Mana tak nye , aku always kena patuk ngan AYAM BELANDA yang sangat besar dan bunyi yang agak mengerikan huhu Seksa woooo. 

Dulu , aku memang gerun nak turun ke rumah arwah nyayi (moyang). Bila sampai je kat rumah arwah nyayi , abah always tanya , " Nak turun dari kereta tak?? "

Aku jawab , " Tak mo! "

Kalau bernasib baik pun , boleyh la lepas dengan selamat. Kalau tak bernasb baek , time nak naik tangge or nak jalan ke tangga rumah tu memang confirm kena kejar + patuk dengan ayam belanda. Haa! Tak pasal pasal dapat complete set. Tapi , sekarang dah okeyh dah. Nothing happen about Ayam Belanda sebab ayam belanda tu dah tak de. Tak taw pergi mana. Dah mati kot. Sebab dah berumur an huhu



 Macam ni la rupa Ayam Belanda arwah nyayi aku punya. Sebenarnya, gambar ni aku dapat dari Mista Google. Thanks a lot ya sebab banyak membantu haha.


Memang banyak kenangan manis yang aku boleyh dapat dari Ayam Belanda ni. Ada pernah satu hari tu, [cerita time aku kecik kecik dulu] aku memang dah lepas halangan pertama untuk naik ke rumah nyayi aku. Apelagi , aku duduk then makan haha. Time nak makan uh , tetibe terdengar my cousin menjerit. Dia kena kejar dengan binatang tuh! Kena kejar keliling rumah! Ya Allah , kesian budak tuh huhu. Aku memang seram nak keluar rumah nyayi. Kalau boleyh aku nak bermalam kat situ haha.  

Korang tak dapat bayangkan apa yang aku rasa?? Kalau nak tahu betapa seksanya kena kejar + patuk ngan binatang ni , jom layan video ni jap. 

Zaaas! Laaayyyaaan.



Hahaha dah tengok?? Nak tergelak aku tengok video ni. Teringat zaman muda muda dulu hehe OK lah korang. Dah banyak kot aku bebel. Thanks yeerp sebab sudi baca entry Wana yang simple ni. Sori law tak interesting huhu. OK. Jumpe lagi di laen post. 


Daaaaa.








4 kritikan & pendapat:

i am S!L4H.. said...

meleleh tgok gmba aym yg dh msk tu..heheee

Arol Mubin said...

Menakutkan jugak ayam belanda nie. Hehehe. ;D

Dah join HeartBeat ke belum? Kalau belum, KLIK SINI! Rugi tak join.

wAnA said...

@i am S!L4H.. >> Nampak cam sedap an hehe suke suke suke :D

wAnA said...

@Arol Mubin >> taw xpew hehe jom2 huhu